adviezen
           &faq

Hoe poets ik mijn tanden en beugel?

Stap 1

Start met je tanden in de bovenkaak. Plaats je borstel boven de draden en blokjes, op de rand van het tandvlees en de tand. Houd de borstel in een hoek van 45 graden in de richting van je tandvlees. Maak per tand tien korte en felle bewegingen heen en weer. Poets het tandvlees goed mee!

Schuif de borstel op naar het volgende stukje en herhaal dezelfde korte bewegingen. Dit doe je tot je de hele tandboog gepoetst hebt.

Stap 2

Start opnieuw waar je begonnen was. Plaats de borstel boven de draden en blokjes, nu in een hoek van 45 graden richting je blokjes. Zo poets je in de bovenkant van de blokjes. Herhaal de poetsbewegingen zoals in stap 1.

Stap 3

Start weer op de plaats waar je de eerste keer begonnen was. Plaats de borstel onder de draadjes en blokjes onder een hoek van 45 graden richting de blokjesbeugel. Zo poets je goed in de onderkant van de blokjes. Poets de tanden nu met dezelfde korte bewegingen. Herhaal alle bovenstaande stappen.


Daarna doe je net hetzelfde in de onderkaak.

Stap 4

Poets nu de binnenkant van je tanden met korte, felle bewegingen. Dat doe je nu het beste in kleine, cirkelvormige bewegingen. Vergeet je tandvlees niet mee te poetsen! Doe dit in de boven- en onderkaak.

Stap 5

Poets ook de kauwvlakken van je kiezen boven- en onderaan. Zet je borstel er recht op en maak (grotere) schrobbewegingen.
Spoel je mond. Dat mag je ook tussendoor doen.

Stap 6

Als laatste stap gebruik je een ragertje om tussen de blokjes te poetsen en zo de zijkanten en de randjes van de blokjes tot in de puntjes schoon te maken. Zo poets je meteen ook het tandvlees tussen je tanden.


Controleer in de spiegel of alle voedingsresten weg zijn en je blokjes en bandjes tot achter in je mond proper zijn.

wat bij problemen ?

Tandenpoetsen met een beugel is een intensief karwei. Maar als je het niet (goed) doet, stapelen aanslag en tandplak zich op. Zo krijg je lelijke vlekken op je tanden die daarna nooit meer weggaan. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
We raden je ook aan om elke zes maanden naar je tandarts te gaan om eventuele tandplak en aanslag te verwijderen.

Nee, je krijgt van ons een startpakket mee: een speciaal beugeldoosje met daarin een tandenborstel, ragertje, tandplakverklikkende tabletten, orthodontische tandpasta en mondspoeling. Alles wat je nodig hebt om je tanden en beugel grondig te poetsen.

Als je volgende afspraak over enkele dagen is, hoef je je geen zorgen te maken. Al is het wel gemakkelijker als je ons op voorhand even opbelt. Dan zetten we alles al klaar voor de herstelling tijdens je afspraak.

Duurt het langer tot je volgende afspraak? Bel ons dan zeker op. Dan bekijken we of een extra afspraak nodig is voor de herstelling.

Soms schuurt een nieuwe beugel tegen je kaken of je tong. Daarom geven we je orthodontische was mee. Dat kleef je dan over het prikkende draadje om de scherpe kantjes weg te steken. Gelukkig went een beugel snel en verdwijnt de last.

Blijft het na een paar dagen toch nog prikken? Bel ons dan op voor een afspraak om de draadjes korter te laten knippen.

Bel ons zo snel mogelijk op. Dan plannen we meteen een tussentijdse afspraak in voor herstelling. Probeer tot de herstelling toch je beugel enkele uren per dag of nacht te dragen zodat die mooi blijft passen. Doe je dat niet? Dan kan je beugel na een tijdje niet meer passen en moeten we een nieuwe maken. En dat zijn helaas extra kosten.

Normaal gezien hangt de retentiedraad stevig vast. Al kan door poetsen, eten en gebruik het draadje wel verslijten en loskomen. Meestal is dat maar op één tand tegelijk en kunnen we dat snel herstellen.

We raden je wel aan om niet te lang te wachten om een afspraak te maken omdat het draadje anders nog meer stuk kan gaan. Dan is een eenvoudige herstelling niet mogelijk én kunnen je tanden zich weer verplaatsen.

Trek deze draad nooit zelf los of knip er geen stuk af. Dat kunnen we niet meer herstellen en moeten we een nieuwe draad laten maken. En dan lopen de herstellingskosten hoog op natuurlijk.

Als je op reis bent in België kan een collega-orthodontist in de buurt je uit de nood helpen. Die vind je op www.bbno.be.

In het buitenland is het minder eenvoudig om een orthodontist te vinden. Bovendien vragen ze vaak veel geld voor een consultatie. Daarom neem je best een kniptangetje mee om een prikkend draadje van de blokjesbeugel af te knippen. Maar doe dit alleen als het niet anders kan! Probeer het probleem eerst te verhelpen door een stukje was, of zelfs een suikervrije kauwgom, op het prikkende stukje te kleven. Een losse retentiedraad knip je beter niet af (zie vorige vraag).

Elastiekjes laat je het best uit tot je beugel hersteld is. En als je uitneembare beugel of retentiebeugel stuk is, probeer die dan toch nog enkele uren per dag of nacht te dragen. Ondertussen kun je ons al bellen voor een afspraak zodra je terug thuis bent.

In het weekend en op feestdagen is er tussen 10 en 12 uur een orthodontist van wacht voor dringende zaken. Je belt daarvoor naar het wachtdienstnummer 070 22 20 88.

Neem contact op met je tandarts om je uit de nood te helpen. Of zoek een andere orthodontist in de buurt op de website www.bbno.be.